Haberler

GAZIANTEP’IN ‘KARDEŞLIK EVI’

Yaklaşık 3 yıl önce Suriye’den gelen mazlumlar içerisinde en dezavantajlı kesim olan yetimlere kucak açan Yeni Adım Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ‘Kardeşlik Evi’ ile Öksüz ve yetimlere yeni bir hayatın temellerini atıyor.

1200 yetim çocuğa kol kanat olan kardeşlik evi, çocukları geleceğe hazırlarken yetim anneleri ise meslek sahibi yapıyor.

Suriye savaşında babalarını kaybeden çocukları annelerinden ayırmadan aile ortamında büyümeleri için projeler gerçekleştiren Yeni Adım Derneği Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, ‘Kardeşlik Evi’nde annelere ve yetim çocuklara çeşitli eğitimler veriyor.

Kardeşlik Evi; anasınıfları, eğitim odaları, oyun alanları, etüt odaları, ilk yardım sağlık kabini, konferans salonu, atölyeler,  stüdyo daireler gibi hayatı kolaylaştırıcı donanıma sahip.

“250 YETİM AİLE, BİN YETİM ÇOCUK”

‘Kardeşlik Evi’n kapısını Referans gazetesine açan Yeni Adım Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ‘Kardeşlik Evi’ müdürü ve Dernek Başkanı Feyzullah Kıyak, ‘Kardeşlik Evi’ni Referans’a anlattı. Prensip olarak herhangi bir yerden yardım almadıklarını söyleyen Feyzullah Kıyak, Derneği’mizin amacı Suriyeli mültecilere yönelik yardım, eğitim kültür faaliyetlerinde bulunmak. Derneğimizde şuan itibarı ila bir rezidansta 44 odadan oluşan bir mekânda yetim ailelere yaşamlarını sürdürme imkânı tanınmakta. Ayrıca 1 müşterek binamız kullanımdadır. Toplamda 54 yetim ailemiz var. 201 çocuğumuza ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Bu çocukların yaş ortalaması 1-15 arasında. Kardeş evlerimizde kalan çocukların ve annelerin rehabiliteleri eğitimleri onların sosyal entegrasyonları ile ilgili projeler hazırlamaktayız ve bu konularda çalışmalar yürütmekteyiz. Gaziantep ve Nizip ilçemizde 300 yetim ailemiz mevcut olup toplamda 1200 yetimimiz var. Bunlarla ilgili ise daha çok gıda, kömür gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.” dedi.

“ELLERİMİ BIRAKMA ANNE”

Suriye savaşında babalarını kaybeden çocukları annelerinden ayırmadan aile ortamında büyümeleri için projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Kıyak, annelere ve çocuklara çeşitli eğitimler verdiklerini söyledi. Kıyak, “İçişleri Bakanlığının ellerimi bırakma anne projesi yürütülmektedir. Proje; yetim ailelerin sosyal uyumlarını arttırabilmek. Onların rehabilite edilmeleri Türk kültürüne uyumlarını arttırabilmek amacıyla annelere ve çocuklara mesleki eğitim ve mesleki becerilerini arttırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak. Bu mesleki eğitimler kapsamında ilk aşamada; bilgisayar ve teknoloji kullanımı, terzilik üzerine. Bunların dışında dil ve fen bilimleri derslerimiz var. Bu kapsamda Türkçe, Arapça, matematik dersleri vermekteyiz. Bu eğitimler tamamlandıktan sonra kendi ayakları üstünde durabilenleri denetimli bir şekilde normal hayatlarını sürmelerine yardımcı oluyoruz. Kendilerine tahsis ettiğimiz evlere yerleştirip uzmanlaştıkları alanda iş bulmalarına yardımcı olacağız ”diye konuştu.

TAMİMİYLE GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANARAK ÇALIŞIYORLAR

Eğitim ve yardımların gönüllülük esasına dayanarak yaptıklarını dile getiren Kıyak, “7 arkadaşın kurucular kurulu olarak yola başlattırdığı bu dernek daha sonra çevremizde bize gönül bağı besleyen arkadaşlar tarafından projemiz desteklendi. Şuan tamimiyle gönüllülük esasına dayanarak çalışan arkadaşlarımız bu hizmet için koşturmaktadırlar. Dernek; Eğitim, kültür, spor ve sağlık hizmetleri vererek, ihtiyaç sahiplerine gıda, giyim, barınma sağlık, eğitim, yakacak, kira, barınma evlenme, iş kurma, maddi manevi yardımında bulunmakta.” dedi.

“TOPLUMA YARARLI BİREYLER HALİNE GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Dernek kurucularından Muhammed Emin Şimşek ise Yetim evinin gönüllülük ilkesine vurgu yaparak, “Biz çocukların ve annelerinin sadece temel ihtiyaçlarının karşılanması taraftarı değiliz. Onları bire bir topluma kazandırmayı amaçlıyoruz. Onları daha çok rehabilite etme ve topluma yararlı bireyler haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede çeşitli etkinlik ve eğitimler veriyoruz. Bunların her biri yeni adım derneği bünyesinde kardeşliği tesis etmek amacıyla yapılan hizmetlerdir. Çok farklı kesimlerden vatandaşlarımız gelip bire bir özellikle manevi destek oluyorlar. Bizim beklentimiz daha çok manevi destek.  Biz burada kültürleri kaynaştırıyoruz. Gönüllülük ilkesi bizim için çok önemli; birey doktorsa gelip tıbbi anlamda, öğretmen olan eğitim anlamında destek veriyor.” ifadelerini kullandı.

RERERANS GAZETESİ/ MANSUR YALVAÇ

http://www.referansgazetesi.com.tr/haber/gaziantepin-kardeslik-evi-18173.html